04-04-2018 Dieren in de kunst

Dieren vormen een onuitputtelijke inspiratiebron voor kunstenaars. Hun interpretaties lopen uiteen van heel natuurgetrouw tot net zo fantasievol als de natuur zelf.

 

Dieren zouden tegenwoordig onze vrienden kunnen zijn op deze aarde. We hoeven niks meer van hen te vrezen. We behandelen ze meestal goed, maar ook op een mensonwaardige manier. Het blijft een vreemd en kwalijk ver- schijnsel dat wij niet met onze vrienden kunnen leven en ze vaak als onze vij- and of prooi beschouwen. In de kunst is het dier een dankbaar onderwerp. De natuur is ongelofelijk royaal in veelheid en variatie van haar schepselen. Het is altijd een onsje meer. De natuur gaat all-in. Wij worden omringd door een waanzinnige hoeveelheid vogels, vissen, insecten, enzovoorts, waarvan we sommigen inderdaad moeten vrezen. Er staat geen maat op. Dieren vormen een onuitputtelijke inspiratiebron voor beeldend kunstenaars. Hun interpretaties lopen uiteen van heel natuurgetrouw tot net zo fantasievol als de natuur zelf. Een rijk onderwerp dus, waaraan wij geprobeerd hebben recht te doen in de nieuwste Palet.

 

In deze Palet o.a.:
- De dieren van Tom Claassen: aaibaar maar tegelijkertijd niet bang om ons een spiegel voor te houden
- Met karton, pakpapier, tape en nietjes maakt Couzijn van Leeuwen beelden als uit een Wunderkammer 
- Clara en Francois: neushoorns in de kunstwerken van Dali, Dürer en Longhi
- Waarom een ingreep doen op een puntgaaf schilderij? Michel van der Laar over restauratie-ethiek
- De komst van een giraf in Frankrijk bracht in 1827 een rage teweeg. Kleding, kapsels en behang - alles moest à la girafe zijn
- Columnist Anke Roder scheert in vogelvlucht over de vogels in de springlevende kunst van nu

 

De nieuwste Palet ligt nu in de boekwinkel
Of koop online